marți, iulie 12, 2011

Portretul unui barbat imatur

O sa va vorbesc despre aceasta carte.
Up:
Am revenit cu o explicatie referitoare la postul meu. Azi, in timp ce munceam navigam si pe internet in cautarea unei carti interesante. Asa am dat peste aceasta carte fabuloasa (din descriere). Zilele astea incerc sa pun mana pe ea (costa circa 10 lei) si am sa revin cu cateva detalii, sper eu incitante. Pana atunci va las cu ochii pe descrierea facuta de libraria online.

Luis Landero e un scriitor important pentru spanioli ÅŸi foarte interesant pentru oricine: genul inteligent ÅŸi surprinzător, cu observaÅ£ii seducătoare, cu inovaÅ£ii într-ale sensibilităţii, cu o scriitură fină, vrăjită ÅŸi AÅŸa stau lucrurile ÅŸi în Portretul unui bărbat imatur, unde e vorba de confesiunea unui om tăcut, ajuns în spital, la ÅŸaizeci ÅŸi ceva de ani. Nu e un om sfîrÅŸit, nu e un om norocos, nu e nici un om fără însuÅŸiri – e doar un nehotărît, cu puseuri de măreÅ£ie sau de slăbiciune, paÅŸnic încercat de iluzii, de tentaÅ£ia micilor jocuri de putere sau de avînturi ale afectivităţii. A fost portar la un hotel ÅŸi gazetar la o foaie de cartier, apoi a ajuns să Å£ină o papetărie, unde puteai găsi ÅŸi ceva cărÅ£i sau reviste, inclusiv porno. ÃŽi plăceau sporovăiala de la barul Maracaná ÅŸi bătrînii care se strîngeau în jurul vechilor prăvălii, nu-i plăceau „pungăşiile limbajului abstract“ ÅŸi „proxeneÅ£ii dicÅ£ionarului“ (cei „pentru care nu există frază unde să nu se lase cîteva cuvinte drept bacÅŸiÅŸ“). ÃŽl făceau să plîngă valsurile vieneze de 1 ianuarie, crimele ETA ÅŸi finalul lui Pretty Woman. Era un ateu nepracticant ÅŸi, uneori, se lăsa ademenit de jocuri absurde (de pildă, odată, sărise peste o bătrînă gîrbovită de pe stradă, ca peste un cal de gimnastică). Altminteri însă, mărturisirile lui sînt o suită de panseuri, portrete ÅŸi anecdote prin care banalitatea devine pur ÅŸi simplu miraculoasă.

De ce ar fi imatur un astfel de om? O jumătate de explicaÅ£ie o dă chiar el: „ViaÅ£a suportă totul... ViaÅ£a suportă pînă ÅŸi imposibilul. Åži atunci, cum să înveÅ£i vreodată meseria de a trăi?“ Nu judecaÅ£i! FiÅ£i maturi! SavuraÅ£i!