marți, septembrie 04, 2007

Asa cum am spus, in fiecare saptamana pun cate un oras "Al tau", in blog.
Romania, tara ta de vis...

Saptamana doi, vine cu un nou oras: Iasi. Din aceasta saptamana am sa public si cateva informatii: Personalitati, Obiective turistice, Institutii si locuri.

Personalitati
În Iasi au trait si s-au format oameni ca mitropolitul Varlaam, Dosoftei, Grigore Ureche, Miron Costin, Nicolae Milescu Spatarul, Ion Neculce, savantul de renume european Dimitrie Cantemir. Tot de aici s-au ridicat de-a lungul vremurilor Gheorghe Asachi, Mihail Kogalniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, A. D. Xenopol, Vasile Conta, Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion Creanga, George Ibraileanu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Marian Râlea, dr. C. I. Parhon, Horia Hulubei, Gr. Cobalcescu, Petru Poni, Radu Cernatescu, Otilia Cazimir, Ionel Teodoreanu, Costache Negruzzi, Alexandru Philippide si Emil Racovita. Singurul român care a primit premiul Nobel, George Emil Palade, s-a nascut la Iasi.

Obiective turistice
Palatul Culturii
Catedrala mitropolitana din Iasi
Teatrul National
Palatul Roznovanu
Manastirea "Sf. Trei Ierarhi"
Casa Dosoftei - Biserica "Sf. Nicolae Domnesc"
Biserica Barboi
Manastirea Golia
Biblioteca Centrala Universitara
Universitatea Al. I. Cuza
Parcul Copou
Gradina Botanica
Manastirea Cetatuia
Bojdeuca Ion Creanga

Institutii si locuri

În oras, pe dealul Copoului, se afla cea mai veche universitate din România, Universitatea din Iasi, numita azi si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza". Întemeiata în 1860 prin decret de catre principele Alexandru Ioan Cuza, continuatoare a vechii Academii Mihailene, universitatea are astazi 15 facultati, cu peste 35000 de studenti. Cladirea principala, monument de arhitectura, a fost ridicata în 1896. În oras, se mai afla si alte institutii de învatamânt superior: Universitatea Agronomica, Universitatea Tehnica, Universitatea de Medicina si Farmacie si Universitatea de Arte. În Piata Eminescu, în perioada interbelica, s-a ridicat cladirea Fundatiei Culturale Regale, ce astazi gazduieste Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu, cu un fond de carte ce se apropie de 3 milioane de exemplare, unele foarte rare. Principalele campusuri studentesti se afla în Tudor Vladimirescu (22 camine), Titu Maiorescu (4 camine), Târgusor-Copou (4 camine), Codrescu (5 camine si complexul international Gaudeamus) si Agronomie (4 camine).

În Iasi, se mai afla biserica Trei Ierarhi, marturie a gusturilor estetice ale unui mare domnitor Vasile Lupu, Catedrala Mitropolitana, Casa Dosoftei, Palatul Culturii, Casa Pogor cu "Masa Umbrelor", aleile Copoului cu mireasma de tei si cu ecouri de vers eminescian (Teiul lui Eminescu si Muzeul "Mihai Eminescu"), Casele memoriale "Mihail Sadoveanu", "George Toparceanu", "Mihail Codreanu", "Otilia Cazimir", Biblioteca Universitara "Mihai Eminescu", fondata ca biblioteca a Academiei Mihailene.

Nicolae Iorga -
"Sunt români care n-au fost niciodata la Iasi, desi n-ar trebui sa fie nici unul, caci cine n-a fost aici nu poate sa strabata cu întelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate patrunde dupa cuviinta de spiritul trecutului nostru care traieste în acest loc mai viu si mai bogat decât oriunde aiurea [...]. În constiinta lui nationala ar fi o lipsa daca el n-ar fi vazut orasul care a fost si-si zice înca astazi, cu mândrie, capitala Moldovei..."

(articol realizat de: www.orasuliasi.ro)

Filmul va rog....







0 comentarii: